Pierwsza pisana wiadomość o istnieniu wsi Piorunów pochodzi z 1390 r. Przed II Wojną Światową wieś Piorunów należała do rodziny warszawskich fabrykantów – Lucjana (1885-1948) i Barbary (1889-1956) Niemyskich. Ze szczątkowych informacji wiadomo, że przeprowadzili się do Piorunowa w roku 1925 i rozbudowali istniejący już w tym miejscu dwór. W okresie międzywojennym częstym gościem – przyjacielem rodziny – była Maria Dąbrowska. Pisarka odwiedzała dwór wielokrotnie w latach 1927–1939. Dwór został po wojnie przejęty przez władzę ludową i po kolei mieściły się w nim PGR, mieszkania socjalne, ośrodek wypoczynkowy MO, aż do roku 2003, w którym to roku rozpoczął się remont i powstało to miłe i przytulne miejsce dla gości. Warto zanurzyć się w bogactwie smaków i aromatów, jakie proponuje restauracja, by poznać niesamowitą atmosferę tego miejsca. Tworzenie wykwintnych posiłków to sztuka, a Szef Kuchni opanował ja do perfekcji. Kuchnia w Piorunowie to lekkie, ciekawie skomponowane dania, wiele świeżych ziół i warzyw w asyście win z całego świata. Połączone smaki kuchni staropolskiej z nowościami kuchni europejskiej tworzą niepowtarzalny smak, który poruszy najbardziej wymagające podniebienia. Goście hotelowi mają do dyspozycji bezpłatny dostęp do Centrum SPA oraz Sali Bilardowej z pełnowymiarowym stołem do gry w bilard, stołem do ruletki i gry w szachy.