Questy są skarbnicą pełną radosnych chwil, malowniczych widoków, regionalnych tradycji, ciekawych historii i… odpowiedzi na pytanie, co by tu zjeść.
Ochłodzenie od poranka
Prażące chwilę po wschodzie słońce zapowiada upalny i rozleniwiony dzień. Na rozbudzenie polecamy odrobinę ochłody. Szklanka zimnego mleka i pajda świeżego chleba na śniadanie postawi na nogi największych leniuchów. Rozkoszując się słodkawym smakiem mleka i kanapką z twarożkiem, pomyślcie chwilę o łaciatych zwierzakach, dzięki którym możemy cieszyć się tak smakowitymi porankami, i zaplanujcie wizytę w Starej Białce w powiecie kamiennogórskim na Dolnym Śląsku. Położona kilka kilometrów od granicy z Czechami wieś słynie z wyrobu produktów mlecznych i niebywałego szacunku do krów. To właśnie one stały się bohaterkami questu
"Droga Mleczna". Czterokilometrowa wycieczka wypełniona ciekawostkami o krowach i nabiale zajmie Wam około 70 minut, a jeśli zrobicie sobie małą przerwę na posilenie się mlekiem, jogurtem czy kefirem, nieco więcej. Opowieści o łanach zboża, młyńskich kołach lub wypieku pieczywa mamy wśród naszych questów co najmniej kilka. By poznać drogę chleba od puszczającego pędy ziarnka aż do pachnącej kromki na naszym talerzu, zajrzyjcie do Wioski Chlebowej w Janiej Górze w województwie kujawsko-pomorskim. Quest
"Opowieść o chlebie z Janiej Góry" szczególnie rozbawi najmłodsze pociechy, ale i dorośli nie będą się nudzić.
Na jagody i inne leśne skarby
Co dom, to inny przepis na pierogi z jagodami, w niektórych regionach zwane pierogami z borówkami. Okraszone śmietaną, masłem lub posypane cukrem… Prosto z garnka lub przyjemnie zimne... Nie warto spierać się ani nad nazwą, ani nad towarzystwem na talerzu, ani nad temperaturą podania tych pyszności. Wszystkie opcje mają swoich amatorów, co wcale nas nie dziwi. Najważniejszy ich składnik znajdziecie na szlakach naszych leśnych questów, wystarczy uważnie patrzeć pod nogi i czasem nieco zboczyć trasy. O bogactwach, jakie kryje w sobie las, opowiada quest
"Rajd Szlakami Chojnowskiego Parku Krajobrazowego. Leśna Kuchnia", który obowiązkowo przejść musi każdy warszawiak. Zaczyna się na Parkingu „Szare Szeregi” w Lesie Chojnowskim w gminie Piaseczno i wiedzie przez las pomiędzy Zalesiem Górnym, Chojnowem i Nowinkami. Wędrówka oraz rozwiązywane podczas niej zadania szybko przekonają Was, że leśna kuchnia składa się nie tylko z grzybów i jagód. Las oferuje ludziom i zwierzętom całe bogactwo smaków! Uważnie czytajcie quest, by wiedzieć, czego można skosztować, jakie rośliny są dla ludzi trujące, a co ucieszy nasze podniebienia dopiero po odpowiednim przyrządzeniu.
Musztarda po obiedzie
Nieodłącznym elementem lata jest wieczór przy ognisku, pieczenie kiełbasek, barwne opowieści i odganianie się od komarów. W wersji miejskiej ognisko zamieniamy na grilla, inne elementy pozostają w dotychczasowym składzie. W duecie do skwierczących kiełbasek – koniecznie musztarda! A jak musztarda – to koniecznie ta z Kłecka od księdza Marcina. Podążając po miasteczku śladem questu
"Jak ksiądz Marcin z Kłecka musztardą leczył", dowiecie się, jakie cudowne właściwości kryje w sobie musztarda. Ksiądz Marcin, lekarz żyjący przed 400 laty na gnieźnieńskiej ziemi, zostawił po sobie wiele mądrości – część z nich poznacie przemierzając quest w stolicy musztardy.
Choć w upały gotowanie nie należy do naszych ulubionych czynności, są takie dania, które swoim smakiem odwdzięczą się za czas spędzony przy garnkach. A jeśli on Was nie przekonuje, uprzedzamy: choć, aby wyruszyć na nasze questowe wędrówki wystarczą kanapki i butelka wody, gwarantujemy, że po przebyciu trasy, apetyt będzie Wam dopisywał!